Το άμυλο και τα οφέλη του στην υγεία

Άμυλο
Picture of Μαρία Πολυβίου

Μαρία Πολυβίου

Η Μαρία Πολυβίου είναι Κλινική & Αθλητική Διαιτολόγος Διατροφολόγος με Ειδίκευση στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

To άμυλο ανήκει στην κατηγορία των υδατανθράκων και βρίσκεται φυσικά σε πολλά δημητριακά και λαχανικά, όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, τις πατάτες, το ρύζι, τα μπιζέλια, τα όσπρια κ.λπ.

Αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και  διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε μια θρεπτική, καλά ισορροπημένη διατροφή, καθώς παρέχει στον οργανισμό γλυκόζη, η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας για κάθε κύτταρο.

Επίσης, περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Τύποι αμύλου

Ανάλογα με τα διατροφικά χαρακτηριστικά του, το άμυλο χωρίζεται σε μία από τις τρεις κατηγορίες:

  • Ταχέως εύπεπτο άμυλο (RDS): Αυτή η μορφή αμύλου υπάρχει σε μαγειρεμένα τρόφιμα, όπως οι πατάτες και το ψωμί. Το σώμα το μετατρέπει γρήγορα σε γλυκόζη.
  • Βραδέως εύπεπτο άμυλο (SDS): Αυτό το άμυλο έχει πολύπλοκη δομή, που σημαίνει ότι το σώμα το διασπά αργά. Υπάρχει στους κόκκους των δημητριακών.
  • Ανθεκτικό άμυλο (RS): Το σώμα δεν μπορεί εύκολα να αφομοιώσει αυτή τη μορφή αμύλου και μπορεί να περάσει από το πεπτικό σύστημα ανέγγιχτο, παρόμοια με τις διαιτητικές ίνες. Μπορεί να υποστηρίξει την υγιή εντερική μικροχλωρίδα.

Άμυλο και οφέλη για την υγεία

Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση άφθονων αμυλούχων τροφών ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής για την παροχή ενέργειας και φυτικών ινών, καθώς και για την αύξηση του αισθήματος πληρότητας.

Ενέργεια

Το άμυλο είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο.

Μεταβολίζεται σε γλυκόζη μετά την αφομοίωση του και διοχετεύεται μέσα στο σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Εάν υπάρχει περίσσεια γλυκόζης, το ήπαρ την αποθηκεύει ως γλυκογόνο. Η γλυκόζη είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου ο οποίος είναι υπεύθυνος για το 20-25% της κατανάλωσης γλυκόζης.

Φυτικές ίνες

Οι διαιτητικές ίνες είναι μια μη αφομοιώσιμη πηγή υδατανθράκων που υπάρχει μόνο σε φυτικά τρόφιμα.

Τροφές πλούσιες σε άμυλο όπως το καλαμπόκι, τα παντζάρια, οι πατάτες, τα φασόλια, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι πλούσιες πηγές φυτικών ινών. Αν και το σώμα δεν αφομοιώνει τις φυτικές ίνες, αυτοί οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο μέρος μιας θρεπτικής διατροφής.

Οι φυτικές ίνες κατηγοριοποιούνται σε διαλυτές και αδιάλυτες ίνες. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πηγές διαλυτών φυτικών ινών που μπορούν να απορροφήσουν νερό. Οι διαλυτές φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο, βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης και μαλακώνουν τα κόπρανα.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δεν απορροφούν νερό. Αντίθετα, διέρχονται από το πεπτικό σύστημα, προσθέτοντας όγκο για να διατηρείται ομαλή κίνηση του εντέρου και να αποτρέπεται η δυσκοιλιότητα. Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι καλές πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν ότι οι ενήλικες γυναίκες χρειάζονται έως και 28 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως, ενώ οι ενήλικες άντρες χρειάζονται έως και 34 γραμμάρια.

Άμυλο, μια υπερτροφή για το πεπτικό σύστημα

Όταν καταναλώνεται το άμυλο, καταλήγει στο παχύ έντερο, όπου τα βακτήρια το αφομοιώνουν και το μετατρέπουν σε λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου.

Το πιο σημαντικό από αυτά τα λιπαρά οξέα είναι το βουτυρικό οξύ, το οποίο είναι καύσιμο των κυττάρων που καλύπτουν το έντερο.

Το ανθεκτικό άμυλο έχει αρκετές ευεργετικές επιδράσεις στο παχύ έντερο. Μειώνει το pH, μειώνει τη φλεγμονή και οδηγεί σε αρκετές ευεργετικές αλλαγές που θα πρέπει να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Λόγω των θεραπευτικών του επιδράσεων στο παχύ έντερο, το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να βοηθήσει στις πεπτικές διαταραχές. Αυτό περιλαμβάνει φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, η δυσκοιλιότητα, η εκκολπωματίτιδα και η διάρροια. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την απορρόφηση μετάλλων.

Άλλα οφέλη

Το ανθεκτικό άμυλο προσφέρει αρκετά οφέλη για την μεταβολική υγεία. Μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και είναι αποτελεσματικό στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα.

Η χαμηλή ευαισθησία στην ινσουλίνη (αντίσταση στην ινσουλίνη) πιστεύεται ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για πολλές σοβαρές ασθένειες, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και το Αλτσχάιμερ.

Βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνοντας το σάκχαρο στο αίμα, το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Άμυλο και απώλεια βάρους

Το ανθεκτικό άμυλο έχει λιγότερες θερμίδες από το κανονικό άμυλο — δύο έναντι τεσσάρων θερμίδων ανά γραμμάριο.

Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλό σε ένα τρόφιμο, τόσο λιγότερες θερμίδες θα έχει. Επίσης, τα συμπληρώματα διαλυτών ινών μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια βάρους, αυξάνοντας το αίσθημα πληρότητας και μειώνοντας την όρεξη.

Συμπερασματικά

Αν βρίσκεστε σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, έχετε υψηλό σάκχαρο αίματος, πεπτικά προβλήματα ή αν έχετε απλώς τη διάθεση για κάποιους αυτο-πειραματισμούς, τότε μπορείτε να εντάξετε εύκολα το ανθεκτικό άμυλο στην καθημερινότητά σας.

Κοινοποιήστε:

Σχετικά άρθρα

Αχλάδι
Blog

Το αχλάδι και οι ευεργετικές ιδιότητες του

Στοιχεία αρθρογράφουΠρόσφατα άρθραΣταύρος ΒασιλάκηςΟ Σταύρος Βασιλάκης είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος απόφοιτος του Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Το αχλάδι και οι ευεργετικές ιδιότητες τουΤα δαμάσκηνα και η ιστορία τουςΟξειδωτικό ...
Μύρτιλα
Blog

Μύρτιλα, ο μπλε θησαυρός

Στοιχεία αρθρογράφουΠρόσφατα άρθραΕιρήνη ΡουγγέρηΗ Ειρήνη Ρουγγέρη είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Καρδιομεταβολική Ιατρική. Μύρτιλα, ο μπλε θησαυρόςΤο κάλιο και η σημασία τουΤα μύρτιλα ...
Βατόμουρα
Blog

Βατόμουρα, μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών

Στοιχεία αρθρογράφουΠρόσφατα άρθραΜαρία ΒλαχάκηΗ Μαρία Βλαχάκη είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος στην Ηλιούπολη Αττικής με μετακπαίδευση στην Διατροφική-Μεταβολομική Iατρική & στην Κλινική Εφαρμογή στα Αυτοάνοσα και Χρόνια ...
Πάπρικα
Blog

Πάπρικα

Στοιχεία αρθρογράφουΠρόσφατα άρθραΑναστασία ΝικολοπούλουΗ Αναστασία Νικολοπούλου είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος με εκπαίδευση στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών. ΠάπρικαΜέλι ελάτηςΠόσο καλά γνωρίζετε την πάπρικα; Την ρίχνουμε στα φαγητά ...