- Στοιχεία αρθρογράφου
- Πρόσφατα άρθρα
Ο Σταύρος Βασιλάκης είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος απόφοιτος του Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Το αχλάδι ανήκει στα μηλοειδή και συγκεκριμένα στην οικογένεια των ροδοειδών η οποία περιλαμβάνει συνολικά 22 είδη φρούτων.
Πρωτοξεκίνησε από την νοτιοδυτική Κίνα πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, όμως τα πρώτα δένδρα καλλιεργήθηκαν περίπου το 3000 π. Χ και στην Ευρώπη το 1000 π.Χ.
Το πιο διαδεδομένο αχλάδι στην Ευρώπη είναι το είδος Pyrus communis και ευδοκιμεί σε ένα ήπιο κλίμα χωρίς ακραίες θερμοκρασίες ψύχους ή καύσωνα. Την μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως την έχει η Κίνα και δεύτερη σε σειρά έρχεται η Ιταλία.
Η κύρια χρήση του αχλαδιού είναι να καταναλώνεται ωμό αλλά υπάρχουν και χώρες που χρησιμοποιείται και ως μαγειρεμένο.
Σε επεξεργασμένη μορφή μπορεί να βρεθεί σε κονσέρβα, σε χυμό, σε σιρόπι, σε ποτό τύπου cider ενώ υπάρχουν επίσης και αποξηραμένα αχλάδια.
Η ωμή κατανάλωση του αχλαδιού προφανώς παρέχει και τις περισσότερες προστατευτικές δράσεις.
Ένα αχλάδι έχει ευεργετικές ιδιότητες
Καλή λειτουργία καρδιάς
H κατανάλωση αχλαδιών μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς και να προστατεύσει από διάφορες καρδιακές ασθένειες.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης, της μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, του καλύτερου λιπιδαιμικού προφίλ, των λιγότερων φλεγμονών και της προστασίας από το οξειδωτικό στρες.
Η ταυτόχρονη περιεκτικότητα του αχλαδιού σε φυτικές ίνες και σε φλαβονοειδή, προσφέρει αντιοξειδωτική προσταστία στον οργανισμό.
Αχλάδι και μείωση σωματικού βάρους
Η χαμηλή θερμιδική αξία μαζί με την ταυτόχρονη παρουσία των φυτικών ινών, παίζει μεγάλο ρόλο στο αχλάδι.
Τα αχλάδια μπορεί να μειώσουν την όρεξη λόγω των φυτικών ινών, χωρίς ταυτόχρονα να έχουν καταναλωθεί πολλές θερμίδες.
Σε γενικές γραμμές, μια δίαιτα που τα περιέχει βοηθά στην μείωση του βάρους.
Καλή λειτουργία του εντέρου
Η παρουσία της σορβιτόλης σε αντιστοιχία με την φρουκτόζη και των φυτικών ινών βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Αυτό γίνεται μέσω της απορρόφησης νερού στο παχύ έντερο και έτσι το άτομο μπορεί να ενεργηθεί φυσιολογικά περισσότερες φορές μέσα στην μέρα.
Αχλάδι και αντιοξειδωτική ιδιότητα
Η μεγαλύτερη ποσότητα σε αντιοξειδωτικά βρίσκεται στην φλούδα του φρούτου και εάν καταναλώνεται με αυτήν μπορεί να έχει περισσότερα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Προστασία από καρκίνο
Το αχλάδι μέσω της φυτικών ινών και άλλων στοιχείων όπως τα φλαβονοειδή μπορούν να προστατέψουν από διάφορα είδη καρκίνου.
Ορισμένα από αυτά είναι ο καρκίνος των πνευμόνων της ουροδόχου κύστης και ο καρκίνος του στόματος. Οπότε σε γενικές γραμμές το αχλάδι δρα προστατευτικά σε αρκετούς τύπου καρκίνου.
Προστασία από εμφάνιση Διαβήτη τύπου 2
Ο Διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος.
Η παρουσία ανθωκυανινών καθώς και φλαβονοειδών στα αχλάδια και μέσω της αντιοξειδωτικής δράσης που έχουν αυτές οι χημικές ενώσεις μας προστατεύει από την εμφάνιση της νόσου.
Ένας άλλος τρόπος προστασίας είναι η παρουσία φυτικών ινών η οποία μειώνει την γλυκόζη που απελευθερώνεται στο αίμα άρα και την παραγώμενη ινσουλίνη.
Επίσης, διάφορα άλλα μέταλλα που περιέχονται στο αχλάδι φαίνεται να επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα και ως εκ τούτου να προστατεύουν από την εμφάνιση διαβήτη.
Συμπερασματικά για το αχλάδι
Το αχλάδι όπως και πολλά άλλα φρούτα περιέχει φυτικές ίνες και φαινόλες.
Μέσω αυτών μας προστατεύει από την αύξηση βάρους λόγω της χαμηλής ενέργειας σε θερμίδες, καθώς και από διάφορες σοβαρές ασθένειες ενώ ταυτόχρονα ευνοεί την καλή λειτουργία του εντέρου.
Αχλάδι (Θρεπτικά συστατικά ανα 100 γραμμάρια) | |
Ενέργεια | 59 kcal |
Νερό | 84 γρ |
Πρωτεΐνη | 0,37 γρ |
Λίπος | 0,15 γρ |
Υδατάνθρακας | 15,18 γρ |
Φυτικές ίνες | 3,1 γρ |
Σάκχαρα | 9,73 γρ |
Ασβέστιο | 9 mg |
Σίδηρος | 0,18 mg |
Μαγνήσιο | 7 mg |
Φωσφορος | 11 mg |
Κάλιο | 104 mg |
Νάτριο | 3 mg |
Ψευδάργυρος | 0,09 mg |
Χαλκός | 0,077 mg |
Βιταμίνη C | 4.3 mg |
Θειαμίνη | 0.012 mg |
Ριβοφλαβίνη | 0.026 mg |
Νιασίνη | 0.162 mg |
B6 | 0.028 mg |
Φολικό οξυ | 7 mg |
Χολίνη | 5.1 mg |
Θειαμίνη | 0.012 mg |
βιταμίνη A, | 1 |
Καροτένια | 13 |
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη | 46 |
Βιταμίνη E | 0.12 |
Βιταμίνη K | 4.2 |
Λιπαρά οξέα Κορεσμένμα | 0.022 ργ |
Πολυακόρεστα Λιπαρά οξεα | 0.094 γρ |
Μονοακορεστα λιπαρά οξέα | 0,084 γρ |