Το αχλάδι και οι ευεργετικές ιδιότητες του

Αχλάδι
Picture of Σταύρος Βασιλάκης

Σταύρος Βασιλάκης

Ο Σταύρος Βασιλάκης είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος απόφοιτος του Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Το αχλάδι ανήκει στα μηλοειδή και συγκεκριμένα στην οικογένεια των ροδοειδών η οποία περιλαμβάνει συνολικά 22 είδη φρούτων.

Πρωτοξεκίνησε από την νοτιοδυτική Κίνα πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, όμως τα πρώτα δένδρα καλλιεργήθηκαν περίπου το 3000 π. Χ και στην Ευρώπη το 1000 π.Χ.

Το πιο διαδεδομένο αχλάδι στην Ευρώπη είναι το είδος Pyrus communis και ευδοκιμεί σε ένα ήπιο κλίμα χωρίς ακραίες θερμοκρασίες ψύχους ή καύσωνα. Την μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως την έχει η Κίνα και δεύτερη σε σειρά έρχεται η Ιταλία.

Η κύρια χρήση του αχλαδιού είναι να καταναλώνεται ωμό αλλά υπάρχουν και χώρες που χρησιμοποιείται και ως μαγειρεμένο.

Σε επεξεργασμένη μορφή μπορεί να βρεθεί σε κονσέρβα, σε χυμό, σε σιρόπι, σε ποτό τύπου cider ενώ υπάρχουν επίσης και αποξηραμένα αχλάδια.

Η ωμή κατανάλωση του αχλαδιού προφανώς παρέχει και τις περισσότερες προστατευτικές δράσεις.

Ένα αχλάδι έχει ευεργετικές ιδιότητες

Καλή λειτουργία καρδιάς

H κατανάλωση αχλαδιών μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς και να προστατεύσει από διάφορες καρδιακές ασθένειες.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης, της μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, του καλύτερου λιπιδαιμικού προφίλ, των λιγότερων φλεγμονών και της προστασίας από το οξειδωτικό στρες.

Η ταυτόχρονη περιεκτικότητα του αχλαδιού σε φυτικές ίνες και σε φλαβονοειδή, προσφέρει αντιοξειδωτική προσταστία στον οργανισμό.

Αχλάδι και μείωση σωματικού βάρους

Η χαμηλή θερμιδική αξία μαζί με την ταυτόχρονη παρουσία των φυτικών ινών, παίζει μεγάλο ρόλο στο αχλάδι.

Τα αχλάδια μπορεί να μειώσουν την όρεξη λόγω των φυτικών ινών, χωρίς ταυτόχρονα να έχουν καταναλωθεί πολλές θερμίδες.

Σε γενικές γραμμές, μια δίαιτα που τα περιέχει βοηθά στην μείωση του βάρους.

Καλή λειτουργία του εντέρου

Η παρουσία της σορβιτόλης σε αντιστοιχία με την φρουκτόζη και των φυτικών ινών βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Αυτό γίνεται μέσω της απορρόφησης νερού στο παχύ έντερο και έτσι το άτομο μπορεί να ενεργηθεί φυσιολογικά περισσότερες φορές μέσα στην μέρα.

Αχλάδι και αντιοξειδωτική ιδιότητα

Η μεγαλύτερη ποσότητα σε αντιοξειδωτικά βρίσκεται στην φλούδα του φρούτου και εάν καταναλώνεται με αυτήν μπορεί να έχει περισσότερα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Προστασία από καρκίνο

Το αχλάδι μέσω της φυτικών ινών και άλλων στοιχείων όπως τα φλαβονοειδή μπορούν να προστατέψουν από διάφορα είδη καρκίνου.

Ορισμένα από αυτά είναι ο καρκίνος των πνευμόνων της ουροδόχου κύστης και ο καρκίνος του στόματος. Οπότε σε γενικές γραμμές το αχλάδι δρα προστατευτικά σε αρκετούς τύπου καρκίνου.

Προστασία από εμφάνιση Διαβήτη τύπου 2

Ο Διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος.

Η παρουσία ανθωκυανινών καθώς και φλαβονοειδών στα αχλάδια και μέσω της αντιοξειδωτικής δράσης που έχουν αυτές οι χημικές ενώσεις μας προστατεύει από την εμφάνιση της νόσου.

Ένας άλλος τρόπος προστασίας είναι η παρουσία φυτικών ινών η οποία μειώνει την γλυκόζη που απελευθερώνεται στο αίμα άρα και την παραγώμενη ινσουλίνη.

Επίσης, διάφορα άλλα μέταλλα που περιέχονται στο αχλάδι φαίνεται να επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα και ως εκ τούτου να προστατεύουν από την εμφάνιση διαβήτη.

Συμπερασματικά για το αχλάδι

Το αχλάδι όπως και πολλά άλλα φρούτα περιέχει φυτικές ίνες και φαινόλες.

Μέσω αυτών μας προστατεύει από την αύξηση βάρους λόγω της χαμηλής ενέργειας σε θερμίδες, καθώς και από διάφορες σοβαρές ασθένειες ενώ ταυτόχρονα ευνοεί την καλή  λειτουργία του εντέρου.

Αχλάδι (Θρεπτικά συστατικά ανα 100 γραμμάρια)
Ενέργεια59 kcal
Νερό84 γρ
Πρωτεΐνη0,37 γρ
Λίπος0,15 γρ
Υδατάνθρακας15,18 γρ
Φυτικές ίνες3,1 γρ
Σάκχαρα9,73 γρ
Ασβέστιο9 mg
Σίδηρος0,18 mg
Μαγνήσιο7 mg
Φωσφορος11 mg
Κάλιο104 mg
Νάτριο3 mg
Ψευδάργυρος0,09 mg
Χαλκός0,077 mg
Βιταμίνη C4.3 mg
Θειαμίνη0.012 mg
Ριβοφλαβίνη0.026 mg
Νιασίνη0.162 mg
B60.028 mg
Φολικό οξυ7 mg
Χολίνη5.1 mg
Θειαμίνη0.012 mg
βιταμίνη A,1
Καροτένια13
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη46
Βιταμίνη E0.12
Βιταμίνη K4.2
Λιπαρά οξέα Κορεσμένμα0.022 ργ
Πολυακόρεστα Λιπαρά οξεα0.094 γρ
Μονοακορεστα λιπαρά οξέα0,084 γρ
Κοινοποιήστε:

Σχετικά άρθρα

Αχλάδι
Blog

Το αχλάδι και οι ευεργετικές ιδιότητες του

Στοιχεία αρθρογράφουΠρόσφατα άρθραΣταύρος ΒασιλάκηςΟ Σταύρος Βασιλάκης είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος απόφοιτος του Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Το αχλάδι και οι ευεργετικές ιδιότητες τουΤα δαμάσκηνα και η ιστορία τουςΟξειδωτικό ...
Μύρτιλα
Blog

Μύρτιλα, ο μπλε θησαυρός

Στοιχεία αρθρογράφουΠρόσφατα άρθραΕιρήνη ΡουγγέρηΗ Ειρήνη Ρουγγέρη είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Καρδιομεταβολική Ιατρική. Μύρτιλα, ο μπλε θησαυρόςΤο κάλιο και η σημασία τουΤα μύρτιλα ...
Βατόμουρα
Blog

Βατόμουρα, μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών

Στοιχεία αρθρογράφουΠρόσφατα άρθραΜαρία ΒλαχάκηΗ Μαρία Βλαχάκη είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος στην Ηλιούπολη Αττικής με μετακπαίδευση στην Διατροφική-Μεταβολομική Iατρική & στην Κλινική Εφαρμογή στα Αυτοάνοσα και Χρόνια ...
Πάπρικα
Blog

Πάπρικα

Στοιχεία αρθρογράφουΠρόσφατα άρθραΑναστασία ΝικολοπούλουΗ Αναστασία Νικολοπούλου είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος με εκπαίδευση στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών. ΠάπρικαΜέλι ελάτηςΠόσο καλά γνωρίζετε την πάπρικα; Την ρίχνουμε στα φαγητά ...