- Στοιχεία αρθρογράφου
- Πρόσφατα άρθρα
Η Ολυμπία Μαλεβίτη είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, εκπαιδευμένη στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών.
Ένας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ (George H.W. Bush) έλεγε πως η μητέρα του τον ανάγκαζε να τρώει μπρόκολο και πως σταμάτησε να το τρώει όταν έγινε πρόεδρος!
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πόσο δίκιο είχε η μητέρα του πρώην προέδρου! Το μπρόκολο περιέχει έναν συνδυασμό από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα απαραίτητα για την υγείας μας.
Η κατανάλωσή του μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για πολλές ασθένειες, καθώς τα θρεπτικά συστατικά του προάγουν την καλή λειτουργία του οργανισμού.
Το μπρόκολο δεν είναι φάρμακο ή θαυματουργό ελιξίριο από μόνο του. Αποτελέσματα ερευνών όμως έχουν δώσει καλές ενδείξεις για τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Καρκίνος
Τα λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών στην οποία ανήκει το μπρόκολο, περιέχουν κάποιες ουσίες που φαίνεται να επιδρούν κατά ορισμένων μορφών καρκίνου.
Έτσι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μορφών καρκίνου όπως του καρκίνου του μαστού, της μήτρας, του στομάχου, του πνεύμονα και του δέρματος.
Μπρόκολο και καρδιά
Το μπρόκολο περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά από παθήσεις όπου ο αριθμός των ελευθέρων ριζών στο αίμα είναι αυξημένος.
Επίσης, το μπρόκολο περιέχει χρώμιο, ασβέστιο και μαγνήσιο που βοηθούν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ το ποτάσιο στην καλή οξυγόνωση.
Οι φυτικές ίνες έχουν φυσικά συσχετιστεί με την μείωση των καρδιακών παθήσεων και φυσικά το μπρόκολο περιέχει πολλές!
Διαβήτης
Μια μελέτη κατέληξε πως διαβητικοί που είχαν προσθέσει στην καθημερινή διατροφή τους το μπρόκολο είχαν αύξηση στην παραγωγή ινσουλίνης.
Αυτό επιφέρει μείωση του ζαχάρου στο αίμα, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχει το μπρόκολο. Μια διαφορετική μελέτη σε ποντίκια παρατήρησε μείωση βλαβών στο πάγκρεας, λόγω των φυτικών ινών του λαχανικού.
Εγκέφαλος και νευρικό σύστημα
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε χολίνη και βιταμίνη Κ, ουσίες που βοηθούν τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου και τη μνήμη, ως αποτέλεσμα αυτών είναι δεδομένη η βοήθεια εναντίων εκφυλιστικών ασθενειών τύπου Alzheimer.
Αν και οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, σε ποντίκια, χρήζουν περαιτέρω ερευνών, είναι ξεκάθαρη η συσχέτιση που έχει παρατηρηθεί ανάμεσα στην κατανάλωση μπρόκολου και την μείωση κακώσεων στον εγκέφαλο λόγω τραυματισμού, εγκεφαλικού ή εξωτερικών τοξικών παραγόντων.
Τέλος το φυλλικό οξύ, που βρίσκεται στο μπρόκολο βοηθάει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων βοηθώντας την λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Μπρόκολο και ανοσοποιητικό
Μπορεί τα πορτοκάλια και οι φράουλες να είχαν “καλό P.R.” όντας τα πιο γνωστά φρούτα που περιέχουν βιταμίνη C, όμως σε σύγκριση με το μπρόκολο είναι απλοί φτωχοί συγγενείς!
Μισό φλιτζάνι μπρόκολο φτάνει το 84% της συνιστώμενης ημερίδιας πρόσληψης. Η βιταμίνη C παρέα με το σελήνιο, τον φώσφορο, τον χαλκό και τον ψευδάργυρο ειναι η dream team της θωράκισης της υγείας μας από ιούς, μικρόβια και ασθένειες.
Απώλεια βάρους
Το μπρόκολο έχει περίπου 25 θερμίδες και 2 με 3 γραμμάρια φυτικών ινών ενώ δεν έχει καθόλου λιπαρά.
Είναι ιδανικό για αυτούς που θέλουν να φροντίσουν την διατροφή τους καθώς το νερό που περιέχει δημιουργεί μια αίσθηση κορεσμού.
Πεπτικό σύστημα και μπρόκολο
Η λειτουργία των εντέρων και η πέψη επωφελούνται απο τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που έχει το μπρόκολο.
Επίσης, το μαγνήσιο μαζί με τις βιταμίνες βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι φλεγμονές στο πεπτικό σύστημα, βοηθώντας έτσι τα βακτήρια του πεπτικού στο έργο τους.
Οστά
Τα μέταλλα και οι βιταμίνες που βρίσκονται στο μπρόκολο βοηθούν τα οστά να διατηρήσουν την ανθεκτικότητα, την πυκνότητα και την μάζα τους, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη οστεοαρθρίτιδας και οστεοπόρωσης.
Το μαγνήσιο επίσης βοηθά στη χαλάρωση των μυών μετά τη σύσπαση τους.
Στοματική υγιεινή
Το μαγνήσιο, η βιταμίνη Κ, το ασβέστιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος βοηθούν στην πρόληψη της περιοδοντίτιδας και διατηρούν τα δόντια γερά.
Μπρόκολο και εγκυμοσύνη
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, ειδικά η βιταμίνη Β9 που απαντάται σε μεγάλο ποσοστό είναι υπεύθυνη για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και της σπονδυλική στήλης του εμβρύου.
Μελέτες σε ποντίκια έδειξαν πως η κατανάλωση μπρόκολου βοήθησε το βρέφος να αναπτύξει καλύτερα τις εγκεφαλικές του λειτουργίες.
Υγεία του δέρματος
Τα αντιοξειδωτικά, τα αμινοξέα και η βιταμίνη C που έχει το μπρόκολο βοηθούν στην υγεία του δέρματος καταπολεμώντας τοξίνες και ελεύθερες ρίζες.
Υπάρχουν αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν ότι η κατανάλωση μπρόκολου προστατεύει το δέρμα από την UV ακτινοβολία μειώνοντας το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του δέρματος ή περιορίζοντας την εξάπλωση του.
Αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση
Τα αντιοξειδωτικά που έχει το μπρόκολο βοηθούν στην αποβολή του ουρικού οξέος αποφεύγοντας έτσι προβλήματα σχετιζόμενα με τοξίνες όπως εκζέματα, δερματικές παθήσεις, ρευματισμοί και αρθρίτιδα.
Τα αντιοξειδωτικά επίσης δρουν και ως αντιφλεγμονώδη προστατεύοντας ενάντια σε χρόνιες παθήσεις σαν την ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Άλλες ιδιότητες που έχει το μπρόκολο
Η ένταξη του μπρόκολου στην καθημερινή μας διατροφή μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης, το άσθμα, η αναιμία και οι καρδιοπάθειά.
Επιπρόσθετα, βοηθά στην καλή λειτουργία του συκωτιού ενώ λειτουργεί προληπτικά εναντίων του καταρράκτη και του εκφυλισμού της οχρας κηλίδας.
Ο μεταβολισμός είναι και αυτός ανάμεσα στα οφέλη της κατανάλωσης μπρόκολου, ενώ ταυτόχρονα δύναται να περιοριστούν και αλλεργικά συμπτώματα.
Μέχρι και στα μαλλιά η βοήθεια θα ειναι μεγάλη αφού ενυδατώνει το τριχωτό της κεφαλής και μειώνεται η τριχόπτωση.
Μπρόκολο και παρενέργειες
Όπως καθετί που καταναλώνουμε, μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες σε κάποιους ανθρώπους, έτσι και το μπρόκολο είναι πιθανό να μας παρουσιάσει τα εξής:
Φούσκωμα και αέρια
Η κατανάλωση μπρόκολου μπορεί να τα επιφέρει. Είναι παροδικό και το μόνο που μπορεί να πληρωθεί από αυτά είναι η κοινωνική μας εικόνα!
Αλλεργία από μπρόκολο
Αν και σπάνια εμφανίζεται μια τροφική αλλεργία είναι πιθανή με την παρουσία και εξανθημάτων.
Αντιμετωπίζεται όπως όλες οι τροφικές αλλεργίες και είναι φρόνιμο να αποφεύγουμε την κατανάλωση τροφών που γνωρίζουμε πως μας δημιουργούν τέτοιες αντιδράσεις.
Πήξη του αίματος
Το μπρόκολο περιέχει βιταμίνη Κ, γνωστή για την πηκτική της δράση στο αίμα.
Σε περίπτωση που παίρνετε αντιπηκτική αγωγή, είναι αναγκαία η συμβολή του γιατρού σας για την ρύθμιση της αγωγής σας.
Προβλήματα θυρεοειδούς
Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το θυρεοειδή αδένα σας, συνιστάται η κατανάλωση μπρόκολου με μέτρο και φυσικά η συμβουλή του γιατρού σας.
Οι αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να μειωθούν με πολύ καλό μαγείρεμα του λαχανικού, ταυτόχρονα όμως μειώνεται και η θρεπτική του αξία.
| Διατροφική αξία ανά 100 γρ. (ωμό) | |
| Θερμίδες (kcal) | 39 |
| Πρωτεΐνη (γρ) | 2,5 |
| Υδατάνθρακες (γρ) | 6,2 |
| Φυτικές Ίνες (γρ) | 2,4 |
| Λίπος (γρ) | 0,3 |
| Βιταμίνες | |
| Βιταμίνη C (mg) | 91 |
| Βιταμίνη Ε (mg) | 0,14 |
| Βιταμίνη Β1 ή Θειαμίνη (mg) | 0,07 |
| Βιταμίνη Β2 ή Ριβοφλαβίνη (mg) | 0,11 |
| Βιταμίνη Β3 ή Νιασίνη (mg) | 0,6 |
| Βιταμίνη Β5 Παντοθενικό οξύ (mg) | 0,6 |
| Βιταμίνη Β6 (mg) | 0,2 |
| Βιταμίνη Α(μg) | 8 |
| Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία | |
| Ασβέστιο (mg) | 46 |
| Σίδηρο (mg) | 0,7 |
| Μαγνήσιο (mg) | 21 |
| Φώσφορο (mg) | 67 |
| Κάλιο (mg) | 303 |
| Νάτριο (mg) | 36 |
| Σελήνιο (μg) | 1,6 |
| Χαλκός (mg) | 0,06 |
| Μαγγάνιο (mg) | 0,2 |
| Ψευδάργυρος (mg) | 0,4 |
| Νερό (g) | 90 |


