Ανθός αλατιού: Το Πολύτιμο Φυσικό Συστατικό για Υγεία και Γεύση

ανθός αλατιού
Picture of Βασιλική Φούντα

Βασιλική Φούντα

Η Βασιλική Φούντα είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος στην Αθήνα με μεταπτυχιακές σπουδές στην εφαρμοσμένη διατροφή και προαγωγή υγείας.

Ο ανθός αλατιού (Fleur de Sel) είναι ένα εξαιρετικής ποιότητας φυσικό προϊόν.

Προέρχεται από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού και θεωρείται ένα από τα πιο εκλεκτά αλάτια του εμπορίου και όχι άδικα. Ο λόγος είναι ότι η παραγωγή του απαιτεί συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες, όπως ηλιφάνεια και ήπιους ανέμους.

Η Γαλλία σήμερα αποτελεί την κυριότερη παραγωγό χώρα. Όμως, η συλλογη του για πρωτη φορά έγινε από τος Αρχαίους Έλληνες. Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Μάνης και του Μεσσολογγίου όπου οι συνθήκες και η μορφολογία του εδάφους το επέτρεπαν. (1)

Ο ανθός αλατιού συλλέγεται από εξειδικευμένους εργάτες. Αυτοί, συλλέγουν με το χέρι και με τη χρήση ειδικών εργαλείων τους λεπτούς κρυστάλλους που δημιουργούνται στην επιφάνεια των αλυκών.

Η πιο αναγνωρισμένη περιοχή ως παραγωγός ανθού αλατιού είναι η Βρετάνη στη νότια Γαλλία. Ακολουθούν η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. (2)

Ανθός αλατιού & ιδιότητες

Η πλούσια περιεκτικότητα του ανθού σε ανόργανα άλατα, τον κάνει ένα άκρως ωφέλιμο προϊόν για την υγεία και τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Συγκεκριμένα περιέχει μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, ιχνοστοιχεία που διαδραμιτίζουν καίριο ρόλο σε διάφορες βιολογικές διαδικασίες και είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του οργανισμού.

Αναλυτικότερα, το μαγνήσιο βοηθά στο να διατηρηθεί η φυσιολογική λειτουργία του νευρικού μας συστήματος. Ταυτόχρονα, συμμέτεχει στη ρύθμιση των μυϊκών συσπάσεων.

Το ασβέστιο, εκτός από δομικό υλικό για τα οστά και τα δόντια, είναι απαραίτητο για την απελευθέρωση ορμονών αλλά και για την μετάδοση νευρικών σημάτων.

Τέλος, το κάλιο διατηρεί την ισορροπία των υγρών στο σώμα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Ο ανθός συνολικά έχει αντιοξειδωτική δράση, οπότε προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλει στην υγεία του δέρματος.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε, πως το αλάτι είναι απαραίτητο για την παραγωγή γαστρικών υγρών. Αυτό, διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης και βελτιώνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Επιπλέον, λόγω του ότι ο ανθός αλατιού είναι ένα φυσικό προϊόν, το καθιστά ως μια πιο υγειινή επιλογή από τα απλά επιτραπέζια αλάτια που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η απουσία συντηρικών και χημικών στοιχείων εξασφαλίζει πως οι καταναλωτές απολαμβάνουν ένα υψηλής ποιότητας τρόφιμο. (3)

Ανθός αλατιού & διαφορές με το κοινό αλάτι

Η βασικότερη τους διαφορά είναι πως το ένα προϊόν είναι φυσικό ενώ το δεύτερο είναι επεξεργασμένο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ανθός αλατιού να μην είναι εμπλουτισμένος με πρόσθετα γεύσης ή άλλα επεξεργασμένα χημικά.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε επιπλέον πως ο ανθός αλατιού, περιέχει πληθώρα ιχνοστοιχείων, σε αντίθεση με το κοινό αλάτι, και αυτός είναι ο λόγος που βοηθά σε πολλές λειτουργίες του σώματος.

Όσον αφορά τη γεύση, ο ανθός αλατιού έχει πιο ήπια γεύση με μεγάλης διάρκειας επίγευση. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρότερες ποσότητες, περιορίζοντας τις αρνητικές επιδράσεις από το κοινό αλάτι όπως είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η κατακράτηση υγρών και πολλά άλλα.

Τέλος, να πούμε, πως έρευνες καταλλήγουν στο συμπέρασμα ότι γενικά η κατανάλωση φυσικών προϊόντων έχει ευεργετικές επιδράσεις συνολικά στην υγεία μας. (4)

Καταλήγοντας

Ο ανθός αλατιού αποτελεί ένα πολύτιμο φυσικό προϊόν που προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία και τη διατροφή.

Η πλούσια περιεκτικότητά του σε ανόργανα άλατα και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο και το ασβέστιο, συμβάλλει στην ευεξία του οργανισμού, υποστηρίζοντας τη σωστή λειτουργία των μυών και τη ρύθμιση των ηλεκτρολυτών.

Επίσης, η μοναδικότητά του, σε συνδυασμό με τις θετικές του ιδιότητες, τον καθιστά απαραίτητο συστατικό σε κάθε κουζίνα, προσφέροντας μια πιο υγιεινή εναλλακτική σε σχέση με τα επεξεργασμένα αλάτια.

Η ελληνική παραγωγή αλατιού, αν και λιγότερο γνωστή, διαθέτει αξιόλογες εναλλακτικές επιλογές που ενισχύουν τη γεύση και τη διατροφική αξία των πιάτων μας.

Τέλος, η αναγνώριση και η προώθηση του ελληνικού ανθού αλατιού μπορούν να ενισχύσουν την γαστρονομική ταυτότητα της χώρας μας και να προσφέρουν στους καταναλωτές μοναδικές γευστικές εμπειρίες, συνδυάζοντας την απόλαυση με τη θρεπτική αξία.

Με την ενσωμάτωσή του στη διατροφή μας, έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τα οφέλη του και να ενισχύσουμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. (2)

Κοινοποιήστε:

Σχετικά άρθρα

Σπανάκι
Blog

Σπανάκι: Από τον μύθο στην υγεία

Στοιχεία αρθρογράφουΠρόσφατα άρθραΣουζάνα ΜπαλωμένουΗ Σουζάνα Μπαλωμένου είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος στο Ζωγράφου Αττικής με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Διατροφή. Σπανάκι: Από τον μύθο στην υγείαΛάχανο το ...
Βερίκοκο
Blog

Βερίκοκο το ευεργετικό

Στοιχεία αρθρογράφουΠρόσφατα άρθραΕιρήνη ΚαραγιαννοπούλουΗ Ειρήνη Καραγιαννοπούλου είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Διατροφή. corpobalance.grΒερίκοκο το ευεργετικόΜεγαλώσαμε τραγουδώντας σαν παιδάκια, το ρίκο ρίκο ρίκοκοκο ...
Ροδάκινο
Blog

Ροδάκινο: Το καλοκαιρινό φρούτο της δροσιάς και της ευεξίας

Στοιχεία αρθρογράφουΠρόσφατα άρθραΒασιλική ΦούνταΗ Βασιλική Φούντα είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος στην Αθήνα με μεταπτυχιακές σπουδές στην εφαρμοσμένη διατροφή και προαγωγή υγείας. Ροδάκινο: Το καλοκαιρινό φρούτο της ...
Νιασίνη-Βιταμίνη Β3
Blog

Νιασίνη, ή αλλιώς Βιταμίνη Β3

Στοιχεία αρθρογράφουΠρόσφατα άρθραΜάγκυ ΠετράκηΗ Μάγκυ Πετράκη είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος εκπαιδευμένη στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών. maggiepetraki.gr Νιασίνη, ή αλλιώς Βιταμίνη Β3Η νιασίνη, γνωστή και ως βιταμίνη ...